Σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη χαρά να συμμετάσχετε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2024, που φέτος γιορτάζει την 20ή επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2024 στην Αθήνα, ξενοδοχείο Divani Caravel. Η Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου θα είναι αφιερωμένη, όπως κάθε χρόνο, στα Προσυνεδριακά Φροντιστήρια.

Το Συνέδριο διοργανώνουν το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.), με την υποστήριξη πολλών ακόμη επιστημονικών φορέων.

Το 2024 το Συνέδριο, το οποίο ξεκίνησε ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος τον Δεκέμβριο 2005 ως «Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας», συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας. Το πρώτο εκείνο συνέδριο είχε τίτλο «Καινοτομία & Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Υγεία». Η συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζεται…

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την ανάδυση, διεθνώς, της προβληματικής και του διαλόγου αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και, κυρίως, την ανάγκη ενίσχυσης του κεντρικού πυρήνα της αποστολής τους, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας αλλά και τη βελτίωση, εν γένει, της υγείας του πληθυσμού και της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας.

Στο πνεύμα αυτό, το φετινό Συνέδριο έχει τίτλο «Καθολική κάλυψη στην υγεία – Από τη ρητορική στην υλοποίηση» και θα επιχειρήσει να συζητήσει για τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τις παραλείψεις, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και, κυρίως, για το μέλλον του Συστήματος Υγείας, με στόχο ένα καλύτερο επίπεδο υγείας, για όλους, μέσα από συνεργατικές λύσεις και βιώσιμες πολιτικές.

Όπως κάθε χρόνο, εκτός του κεντρικού του ζητήματος, το Συνέδριο θα συζητήσει εις βάθος ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, όπως η πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή φροντίδα, η βιοϊατρική και η φαρμακευτική τεχνολογία, η ψηφιακή υγεία, οι αναδυόμενες προκλήσεις από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, η πρόληψη και η δημόσια υγεία, καθώς και η ψυχική υγεία. Διαχρονικά, η βασική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων/συμβολών στον δημόσιο διάλογο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της επίδοσης του συστήματος υγείας σε όρους κλινικής αποτελεσματικότητας, οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής ισότητας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει 6 μεγάλες θεματικές κατηγορίες:

  • Το μέλλον των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού
  • Πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας
  • Δημόσια υγεία
  • Ψηφιακή υγεία και δεδομένα υγείας
  • Εθνική φαρμακευτική πολιτική
  • Ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση, κρίση κόστους ζωής
Ο διαρκής στόχος του Συνεδρίου είναι να προσφέρει μια διεπιστημονική πλατφόρμα για τη δημιουργία, την ανάδειξη και την κριτική αποτίμηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων και των πολιτικών για το σύστημα υγείας και τη δημόσια υγεία.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχουν όλοι οι φορείς του υγειονομικού τομέα, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι των ασθενών, κλινικοί και ερευνητές, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιστημονικών φορέων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη συμβολή σας στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Κώστας Αθανασάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Κυριάκος Σουλιώτης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής

Προηγούμενα Συνέδρια: 2020 2021 2022 2023

Διοργάνωση