ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Τα Προσυνεδριακά Φροντιστήρια του Πανελληνίου Συνεδρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Τα Φροντιστήρια θα είναι τρίωρης διάρκειας, πρωινά και απογευματινά. (Στην αναγραφόμενη διάρκεια περιλαμβάνεται ένα διάλειμμα).
Η εγγραφή για τα Φροντιστήρια είναι ξεχωριστή από αυτή στο Συνέδριο. Παρέχεται έκπτωση 40% στο δεύτερο φροντιστήριο, εάν επιλέξετε ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Δείτε τις λεπτομέρειες και εγγραφείτε:
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (MARKET ACCESS)
Διεξαγωγή: 09:30-13:30
Ολυμπία Α
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Γιώτα Κοτσεκίδου, Corporate & Regulatory Affairs Director, Astra Zeneca
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε επιστήμονες που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου και θέλουν να γνωρίσουν τις στοιχειώδεις αρχές της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά, αλλά και να εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών αποζημίωσης και τιμολόγησης. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να αποτελούν στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υγεία (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά.), στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ε.Ο.Φ., κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα επιχειρήσει να εμβαθύνει περαιτέρω σε ζητήματα θεωρίας και εφαρμογής των σταδίων και των προϋποθέσεων για την πρόσβαση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, κατόπιν της έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναλυτικά, το φροντιστήριο θα παρουσιάσει και θα εξοικειώσει το ακροατήριο με τις βασικές αρχές και τα στάδια που απαιτούνται στην ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου ένα φαρμακευτικό σκεύασμα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ειδικά θέματα που αφορούν στην εμπειρία της αξιολόγησης των φαρμάκων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment). Τέλος, θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιγραμματικά στις ομιλίες θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
- Νομοθεσία Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων κλπ.
- Φάρμακα Ν. 3816, Βιοδείκτες, Γενόσημα, Βιοομοειδή, Ορφανά φάρμακα, Εμβόλια
- Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας (EU Pharmaceutical Legislation)
- Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) και Διαδικασία Διαπραγμάτευσης Τιμών
- Ο Νέος Κανονισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA)
- Κρατικός προϋπολογισμός, μέτρα διαχείρισης και εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ Α΄ – 9:00-11:30
- Εισαγωγή, Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου
- Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Αγγελική Αγγέλη
- Νομοθεσία τιμολόγησης, Φώτιος Ντεμούσης
- Νομοθεσία αξιολόγησης, Πηνελόπη Καράμπελα
- Ευκαιρίες και προκλήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Νομοθεσία, Τζένη Παπαδονικολάκη
- Ιατρική Ακριβείας, Φωτεινή Παπαγεωργίου
- Σπάνιες παθήσεις, ορφανά φάρμακα και γονιδιακές θεραπείες, Ντορίνα Θεοδωράτου
- Νομοθεσία Γενοσήμων, Βιοομοειδών και Εμβολίων, συγκριτική ανάλυση με άλλες χώρες της Ε.Ε., Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου
- EU HTA και Technical Support Instrument, TBA
- EU HTA, ευκαιρίες και προκλήσεις, Γιώτα Κοτσεκίδου
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – 11:35 -12:00
ΜΕΡΟΣ Β΄ – 12:00-13:30
- Ο ρόλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Βασίλειος Κουράφαλος
- Δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακός και νοσοκομειακός προϋπολογισμός): Τάσεις, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης, Μιχάλης Κακούρος – Συνομιλία με Βίκυ Οικονόμου, Ζέφη Βοστιτσάνου, Κώστα Αθανασάκη
- Είναι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έτοιμο να αποζημιώσει τις καινοτόμες θεραπείες του μέλλοντος; Πλαίσιο και προκλήσεις στην πρόσβαση: Σύστημα Μεταβατικής Αποζημίωσης, Δεδομένα Πραγματικού Κόσμου και Εφαρμογή Συμφωνιών Ελεγχόμενης Πρόσβασης, Αντώνης Καρόκης, Αντώνης Φουστέρης, Μπάμπης Τζανάκης, Ηλίας Κυριόπουλος
Συντονισμός: Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου
Ακαδημαϊκή Συζήτηση: Πώς οι οργανισμοί ΗΤΑ θα πρέπει να διαμορφωθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος
Ομιλητές: Κώστας Αθανασάκης, Ηλίας Κυριόπουλος
Συντονισμός: Αγγελική Αγγέλη, Γιώτα Κοτσεκίδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πα.Δ.Α.
Χριστίνα Αλεξανιάν, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ., Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» – Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», Μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου
Ζέφη Βοστιτσάνου, Corporate & Government Affairs Lead, Genesis Pharma
Ντορίνα Θεοδωράτου, Senior Market Access Manager, Gilead Sciences
Μιχάλης Κακούρος, Access Excellence Lead, Greece & Cyprus Roche (Hellas) S.A.
Πηνελόπη Καράμπελα, Market Access Manager, BMS
Γιώτα Κοτσεκίδου, Corporate & Regulatory Affairs Director, Astra Zeneca
Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access, MBA, VIANEX S.A. – Doctoral Candidate, Doctor of Public & Community Health
Βασίλειος Κουράφαλος, Φαρμακοποιός MSc, PhD, Ε.Κ.Α.Π.Υ., Μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου
Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Πολιτικής Υγείας, London School of Economics and Political Science
Φώτιος Ντεμούσης, Policy & Market Access Senior Manager, Viatris
Βίκυ Οικονόμου, Governmental and Strategic Affairs & Patient Engagement and Advocacy Director, Janssen Europe, Middle East & Africa (EMEA)
Φωτεινή Παπαγεωργίου, Diagnostics Lead Oncology, Astra Zeneca
Τζένη Παπαδονικολάκη, Public Affairs & Policy Director, SFEE / ΣΦΕΕ
Μπάμπης Τζανάκης, Associate Director Market Access – Government Affairs, Gilead Sciences
Αντώνης Φουστέρης, Corporate Affairs Lead, Pfizer
EPΓAΛEIA METPHΣHΣ THΣ ΠOIOTHTAΣ YΠHPEΣIΩN YΓEIAΣ
Διεξαγωγή: 09:30-13:30
Ολυμπία Β
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ – Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. – Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το σύνθετο περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης καθιστά αναγκαίο τον ποιοτικό έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης φροντίδας. Η μέτρηση της ποιότητας στον χώρο της υγείας συμβάλλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της περίθαλψης για τους ασθενείς, αυξάνει την ανταπόκριση στις προσδοκίες του χρήστη των υπηρεσιών και δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης των εμπειριών των ασθενών από την παρεχόμενη φροντίδα.
Η ποιότητα στην υγεία καλύπτει καίριες διαστάσεις της παρεχόμενης φροντίδας, όπως η αποτελεσματικότητα, η ισοτιμία, η ολοκληρωμένη και επικεντρωμένη στο άτομο φροντίδα μέσα από βασικούς άξονες των οργανωτικών λειτουργιών που υποστηρίζουν την παρεχόμενη φροντίδα. Τα συστήματα ποιότητας συμβάλλουν στη διαρκή βελτίωση της περίθαλψης αναγνωρίζοντας, αξιολογώντας και υιοθετώντας πρότυπους δείκτες μετρήσεων και για επιμέρους κλινικούς τομείς, μέσα από μια συνεχή διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής.
Η ποιότητα στη φροντίδα υγείας είναι μια δυναμική έννοια, καθώς οι ανάγκες υγείας στην κοινωνία μεταβάλλονται διαρκώς, ενώ διαχρονικά παρατηρούνται ουσιαστικά κενά σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρά την αύξηση των δαπανών για την υγεία.
Η εφαρμογή των εργαλείων ποιότητας, συμβάλλει στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, στον διεπιστημονικό στοχευμένο σχεδιασμό της φροντίδας, στον καλύτερο προγραμματισμό της αγωγής, και στην εκτίμηση και τεκμηρίωση της φροντίδας. Η μέτρηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας είναι προαπαιτούμενο για τον καθορισμό των διορθωτικών δράσεων, και παρεμβάσεων βελτίωσης που στοχεύουν στη διόρθωση και την ανάπτυξη νέων διαδικασιών και πρωτοκόλλων φροντίδας, στην εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των ασθενών και των φροντιστών, στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, ποιότητας ζωής των ασθενών και ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Η συστηματική συλλογή δεδομένων και η συνεχής σύγκριση των αποτελεσμάτων δίνουν τη δυνατότητα αξιολόγησης των παρεμβάσεων και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την επίτευξη των στόχων, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση στρατηγικών για την αναβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε στελέχη νοσοκομειακών μονάδων και υγειονομικών περιφερειών Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Διευθύνσεων Ποιότητας και Δημόσιας Υγείας ΥΠΕ, Αυτοτελών Τμημάτων Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς επίσης και σε δορυφόρους / συνδέσμους ποιότητας ή επαγγελματίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του φροντιστηρίου είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών στη χρήση εργαλείων ποιότητας που στοχεύουν σε:
- έγκαιρη αναγνώριση κενών και προβλημάτων με στόχο την επίλυσή τους, εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της φροντίδας
- σχεδιασμό πλάνου διορθωτικών δράσεων
- παρακολούθηση και βελτίωση των διαδικασιών και ενσωμάτωση των βέλτιστων διαδικασιών ποιότητας στην καθημερινή πρακτική
- καλλιέργεια κουλτούρας μέτρησης των αποτελεσμάτων και της ποιότητας στον χώρο της υγείας
- προσωπική ενδυνάμωση και υποστήριξη του προσωπικού, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Χαιρετισμός – Εισαγωγή, Δάφνη Καϊτελίδου
- Διεθνείς στόχοι ασφάλειας ασθενών, Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου
- Λειτουργικές απαιτήσεις ασφάλειας ασθενών και διασφάλισης της ποιότητας στις υγειονομικές μονάδες, Αγγελική Καραΐσκου
- Μεθοδολογία Workshop: Σχεδιασμός Πλάνου διορθωτικών δράσεων
WORKSHOP
- Μελέτη περίπτωσης ανά Ομάδα
Facilitators: Γεωργία Κολλιοπούλου, Δήμητρα Τόπκα, Βασιλική Κορμέντζα - Παρουσίαση των Ομάδων και ανατροφοδότηση
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – 11.30-12.00
- Δείκτες Μέτρησης Αποτελεσματικότητας και Ασφάλειας Υπηρεσιών Υγείας, Πανωραία Ράμμου, Αγγελική Καραΐσκου
- Μεθοδολογία Workshop: Μέτρηση Δεικτών
WORKSHOP
- Μελέτη περίπτωσης ανά Ομάδα
Facilitators: Παρασκευή Γιαξή, Μαρία Βασταρδή, Ευσταθία Αλεβίζου - Παρουσίαση των Ομάδων και ανατροφοδότηση
- Συμπεράσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Ευσταθία Αλεβίζου, Επιστημονική συνεργάτης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Μαρία Βασταρδή, Τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Διεύθυνση Έρευνας και Εκπαίδευσης, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Παρασκευή Γιαξή, Επιστημονική συνεργάτης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. – Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Αγγελική Καραΐσκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Ε.Κ.Π.Α., Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Γεωργία Κολλιοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Ανάπτυξης Προτύπων και Διαδικασιών Ασφάλειας Υπηρεσιών Υγείας, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Βασιλική Κορμέντζα, Τμήμα Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Κλινικών Προτύπων και Δεικτών Ποιότητας, Διεύθυνσης Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Έρευνας και Εκπαίδευσης, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Πανωραία Ράμμου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διασφάλισης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κλινικού Ελέγχου και Διακυβέρνησης, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Δήμητρα Τόπκα, Προϊσταμένη Τμήματος Ασφάλειας Ασθενών και Υγειονομικού Προσωπικού, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων, Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ DRG ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεξαγωγή: 09:30-13:30
Βεργίνα
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου DRG – Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
ΜΕΡΟΣ A’ – 09:30-11:15
DRG ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το Α’ Μέρος του Φροντιστηρίου «Εφαρμογή του Συστήματος DRG στα ελληνικά νοσοκομεία: DRG Κωδικοποίηση και Κατηγοριοποίηση» απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (ιατρούς /νοσηλευτές) οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ως αρμόδιοι για την παροχή υπηρεσιών υγείας, ή απασχολούνται σε ασφαλιστικούς φορείς ως αρμόδιοι για τον κλινικό έλεγχο (audit) νοσηλευόμενων περιστατικών, καθώς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την κλινική κωδικοποίηση στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος DRG, όπως εκπροσώπους διοικήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Υγείας, Υγειονομικών Περιφερειών, επιστημονικών φορέων και εταιρειών, καθώς και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Α’ Μέρος του Φροντιστηρίου έχει ως κύριο σκοπό να αναπτύξει τα εργαλεία και τους κανόνες της κωδικοποίησης και κατηγοριοποίησης στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος DRG. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν γνώσεις και να εμβαθύνουν στα βασικά δομικά στοιχεία της Κωδικοποίησης DRG, δηλαδή στις ταξινομήσεις Διαγνώσεων Νόσων και Ιατρικών Πράξεων καθώς και στις βασικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Κωδικοποίησης του Ελληνικού Συστήματος DRG, καθώς και στις βασικές αρχές Κατηγοριοποίησης DRG, από την εφαρμογή του DRG-Grouper.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Καλωσόρισμα – Σκοπός Α’ Μέρους του Φροντιστηρίου, Παντελής Μεσσαρόπουλος
- Αρχές και εργαλεία Ιατρικής Κωδικοποίησης περιστατικών [Ταξινόμηση Διαγνώσεων Νόσων (ICD-10-GrM), Ταξινόμηση Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ), Σημασία των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Κωδικοποίησης], Κωνσταντίνος Χαλκιάς
- Αρχές και εργαλεία Κατηγοριοποίησης περιστατικών, Ιωάννης Μπούτας
- Πρακτικά παραδείγματα Κωδικοποίησης και Κατηγοριοποίησης κατά DRG, Ειρήνη Τζουρτζουκλή
- Συζήτηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Ειδικός Παθολόγος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ιωάννης Μπούτας, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Χειρουργός μαστού, Διευθυντής Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ιατρικής Πληροφορίας ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ειρήνη Τζουρτζουκλή, Επιστημονικό Προσωπικό Διεύθυνσης Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ιατρικής Πληροφορίας ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Β’ ΜΕΡΟΣ 11:45-13:30
DRG ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το Β’ Μέρος του Φροντιστηρίου απευθύνεται σε οικονομολόγους υγείας και σε επιστήμονες διοίκησης υγείας, καθώς και σε όλους όσοι απασχολούνται σε τμήματα λογιστηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ή σε ασφαλιστικούς φορείς ως αρμόδιοι για τον οικονομικό έλεγχο και την αποζημίωση νοσηλευόμενων περιστατικών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την τιμολόγηση και αποζημίωση στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος DRG, όπως εκπροσώπους διοικήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Υγείας, Υγειονομικών Περιφερειών, επιστημονικών φορέων και εταιρειών, καθώς και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Β’ Μέρος του Φροντιστηρίου έχει ως κύριο σκοπό να αναπτύξει τη μεθοδολογία και τους κανόνες εφαρμογής της τιμολόγησης και αποζημίωσης στο πλαίσιο του Ελληνικού Συστήματος DRG. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν γνώσεις και να εμβαθύνουν στις βασικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Τιμολόγησης του Ελληνικού Συστήματος DRG, καθώς και στις βασικές αρχές αποζημίωσης των περιστατικών νοσηλείας στα ελληνικά νοσοκομεία που εφαρμόζουν το Σύστημα DRG.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Καλωσόρισμα – Σκοπός Β’ Μέρους του Φροντιστηρίου, Παντελής Μεσσαρόπουλος
- O αλγόριθμος και το Gr-DRG DATASET του Ελληνικού Συστήματος DRG, Παντελής Μεσσαρόπουλος
- Βασικοί κανόνες Τιμολόγησης περιστατικών DRG, Γιώτα Σιδέρη
- Αρχές λειτουργίας της αποζημίωσης με βάση τη δραστηριότητα του Ελληνικού Συστήματος DRG, Λεωνίδας Παπαϊωάννου
- Πρακτικά παραδείγματα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης κατά DRG, Ευγενία Χριστοπούλου
- Συζήτηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Γιώτα Σιδέρη, Διευθύντρια Πληροφορικής και Διαχείρισης Δεδομένων ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Ευγενία Χριστοπούλου, Επιστημονικό Προσωπικό Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Διοίκησης ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διεξαγωγή: 14:00-18:00
Ολυμπία Α
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η οικονομική κρίση επέφερε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου και στον νοσοκομειακό χώρο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Η επίτευξη του προϋπολογισμού των φαρμάκων χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην παροχή της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, οδήγησε στη χρήση νέων οικονομικών κυρίως εργαλείων. Η ενσωμάτωση νέων θεραπειών στην περίθαλψη των ασθενών και η ταυτόχρονη διαχείριση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης αποτέλεσαν το κέντρο του προβληματισμού για το κόστος – αποτελεσματικότητα των νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της διαθεσιμότητας των πόρων για την υγεία.
Τα καινοτόμα φάρμακα και οι γονιδιακές θεραπείες υψηλού κόστους απαιτούν προσαρμογή των θεσμών στα νέα δεδομένα, αναδιαμόρφωση στην κατανομή των οικονομικών πόρων για την υγεία, θεσμοθέτηση ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης και κυρίως αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκύπτουν, αλλά και απαντήσεων στα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση. Η εναρμόνιση των πολιτικών φαρμάκου σε όλες τις εκφάνσεις -από τον σχεδιασμό έως τον τελικό χρήστη, τον ασθενή- αποτελεί τον πυρήνα μιας βιώσιμης και σύγχρονης φαρμακευτικής πολιτικής.
Η διαλειτουργικότητα του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών μέσω των θεσμών και των δομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης αποτελεί προτεραιότητα των κρατών μελών της Ευρώπης. Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, των νευρωνικών δικτύων, της συστημικής βιολογίας, της φαρμακογονιδιωματικής και άλλων ψηφιακών εργαλείων δημιούργησε έναν νέο «κόσμο» αντιμετώπισης της ασθένειας, ουσιαστικά ψηφιακό σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης, της περίθαλψης και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
Η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων αναδεικνύει τη χρησιμότητα ή μη των εφαρμοζόμενων επιστημονικών και οικονομικών εργαλείων για τον καθορισμό και τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης και καταδεικνύει την αναγκαιότητα χρήσης επιστημονικών κυρίως εργαλείων, όπως ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι κλινικές μελέτες. Η χρήση έγκυρων και τεκμηριωμένων δεδομένων (data) αποτελούν βασική προϋπόθεση σχεδιασμού και κατάρτισης μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής πολιτικής φαρμάκου.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Φροντιστήριο έχει ως σκοπό να αναδείξει:
1) το φάσμα των παρεμβάσεων στη διαχείριση του φαρμάκου και της ιατρικής περίθαλψης κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και την αξιολόγησή τους.
2) την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου βασισμένο σε έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα.
3) την εξέλιξη των υπηρεσιών περίθαλψης μέσω τεχνολογικών ψηφιακών καινοτομιών.
4) τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν στον σχεδιασμό και την παραγωγή του φαρμάκου με τη χρήση και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Παράλληλα θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως, πώς επηρεάζεται η φαρμακευτική πολιτική και ποια είναι τα σύγχρονα ψηφιακά επιστημονικά και οικονομικά εργαλεία διαμόρφωσής της.
Η χρήση big data και η ασφάλεια στη χρήση τους μέσω συστημάτων ασφαλείας συνιστούν προτεραιότητες σε συστήματα υγείας, όπου οι αρχές της βιοηθικής, της δεοντολογίας και της προάσπισης των προσωπικών δεδομένων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες.
Η γνώση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε όλες τις εκφάνσεις που διέπουν το φάρμακο από την παραγωγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον ασθενή, είναι χρήσιμες και αναγκαίες σε όλους τους εμπλεκομένους.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε στελέχη των Ε.Σ.Υ., Υ.ΠΕ., Ε.Ο.Φ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Συλλόγων Ασθενών, καθώς και σε φαρμακοποιούς, οικονομολόγους, ιατρούς, επαγγελματίες υγείας, στελέχη φαρμακοβιομηχανίας, κι άλλους επιστήμονες με σχετικό γνωστικό αντικείμενο.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Εισαγωγή: Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Όλγα Οικονόμου
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η επίδρασή του στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στο Φάρμακο, Αντώνης Αυγερινός
Ψηφιακή Υγεία και Ιατρική Ακριβείας, Γιάννης Λεκάκης
Η σημασία της χρήσης ψηφιακών επιστημονικών και οικονομικών εργαλείων στη φαρμακευτική δαπάνη, Γιάννης Υφαντόπουλος
Αξιολόγηση του φάσματος των παρεμβάσεων στη διαχείριση του Φαρμάκου, Κατερίνα Καστανιώτη
Φαρμακοοικονομικές Μελέτες: Η Συμβολή τους στη Διαμόρφωση της Στρατηγικής για Βιώσιμη Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Φαίη Θειακού
Συμβολή δεδομένων σε βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, Κωνσταντίνος Κοτσίφης
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ- 15:30-16:00
Οι Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις στη Χρηματοδότηση της Φαρμακευτικής Φροντίδας, Αντώνης Καρόκης
Νέα δεδομένα στη διαχείριση των Νοσοκομειακών Φαρμακείων, Βασιλική Παπανδρέου
Καινοτομία και Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη, Δέσποινα Μακριδάκη
Πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία: Θεσμικές ευρωπαϊκές εξελίξεις και κύριες εφαρμογές: Ηλ. Φάκελος Υγείας & στρατηγική διαλειτουργικότητας, τηλεϊατρική, αξιοποίηση μεγάλων βάσεων δεδομένων & Artificial Intelligence, Χριστίνα Παπανικολάου
Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης δεδομένων, Γεώργιος Στεφανόπουλος
H διαχρονική παρακολούθηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης και δαπάνης – Εργαλείο στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Απόστολος Λέτσιος
Σχολιασμός: Γιάννης Υφαντόπουλος, Απόστολος Λέτσιος
Συμπεράσματα: Όλγα Οικονόμου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Φαίη Θειακού, Αναπληρώτρια Διοικήτρια, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου», Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Κατερίνα Καστανιώτη, Καθηγήτρια Διοίκησης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Κωνσταντίνος Κοτσίφης, Market Access, Reporting & Analysis Director, DEMO
Γιάννης Λεκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής
Απόστολος Λέτσιος, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών
Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
Βασιλική Παπανδρέου, MBA, MSc, PhD, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ., Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο
Χριστίνα Παπανικολάου, MD, Βιοπαθολόγος, πρ. Γεν Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπ. Υγείας, πρ. Δ/α Ε.Σ.Υ.
Γεώργιος Στεφανόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Μηχανικός Η/Υ (ΕΜΠ), Ειδικός Αναλυτής, Digital Health Governance, Reformed
Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής, Ακαδημαϊκός Συντονιστής MBA – Υγεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Διεξαγωγή: 14:00-18:00
Ολυμπία B
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 1η ΥΠΕ, π. Διοικήτρια, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται στα στελέχη και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της διοίκησης υπηρεσιών υγείας και επιθυμούν να γνωρίσουν τα συστήματα και τις μεθόδους αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας με βάση την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηριωμένη εμπειρία χρήσης Δεικτών και Μοντέλων και να διερευνήσουν τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής αυτών στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να αποτελούν στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Υπουργείο Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας και της διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο έχει ως σκοπό την κατανόηση των τεχνικών και των όρων για την εφικτή, ουσιαστική και χωρίς ασυνέχειες αξιολόγηση, την εμπέδωση των σύγχρονων προσεγγίσεων μέτρησης της απόδοσης των Μονάδων στους επαγγελματίες υγείας, την εμβάθυνση του προβληματισμού ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων και των δεικτών για αξιολόγηση, την υποστήριξη της Λήψης βέλτιστων αποφάσεων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το φροντιστήριο θα παρουσιάσει και θα συζητήσει Κύριους Δείκτες (KPIs) και διαδικασίες αξιολόγησης στον νοσοκομειακό τομέα, πέραν των υφιστάμενων εργαλείων στο ελληνικό σύστημα, ώστε να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές ευρείες δυνατότητες της συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking) των Μονάδων, με έμφαση στους τομείς των οικονομικών και της λειτουργικής απόδοσης.
Ειδικότερα, και σε σχέση με το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου που είναι η «καθολική κάλυψη στην υγεία», θα συζητηθούν πεδία μελέτης / αξιολόγησης εντός του πλαισίου λειτουργικής ανάπτυξης και προτεραιοτήτων του συστήματος και θα παρουσιαστούν εργαλεία/ δείκτες από το toolkit της αξιολόγησης των νοσοκομειακών μονάδων που είναι αναγκαία για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων τόσο στο επίπεδο των Νοσοκομείων όσο και των Υ.ΠΕ.
Επιγραμματικά οι ομιλίες θα αναλύσουν τα εξής θέματα:
- Παρουσίαση βασικών προσεγγίσεων και Δεικτών ως προς την αξιολόγηση της καθολικής κάλυψης
- Συγκριτική Αξιολόγηση (Benchmarking) στο επίπεδο των Νοσοκομείων και των Υ.ΠΕ., ως προς τους λειτουργικούς και οικονομικούς Δείκτες.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Καλωσόρισμα – Σκοπός του Φροντιστηρίου, Αναστασία Μπαλασοπούλου
Α’ ΜΕΡΟΣ
Συντονισμός: Παρασκευή Βρυωνίδου, Αργυρώ Παπαχρήστου
- Εισαγωγή: Σύνδεση ενός αναγκαίου Συστήματος Δεικτών με το θέμα του Συνεδρίου, με έμφαση στην παρακολούθηση και βελτίωση της Καθολικής Κάλυψης, Αναστασία Μπαλασοπούλου
- Ο συντονισμός μεταξύ Υπουργείου, Υ.ΠΕ. και Νοσοκομείων για την τακτική συλλογή και αξιολόγηση ομογενοποιημένης πληροφορίας, Σταύρος Τσαντής
- Συζήτηση (Ερωτήσεις & Απαντήσεις)
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15:00-15:30
Β’ ΜΕΡΟΣ
Συντονισμός: Δέσποινα Τσατσούλη, Μαρία Γκόγκα
- Το αναγκαίο σετ Στοιχείων και Δεικτών για την παρακολούθηση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας
Οι περιπτώσεις:
(α) Εφημέρευσης / Χειρουργείων, Εμμανουέλα Ζουρούδη, Άννα Στιβανάκη
(β) Αποσυμφόρηση νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, Βενιαμίν Μπατής
(γ) Αναλώσεις και διατήρηση φάσματος υπηρεσιών, Ισμήνη Βαλσαμή
(δ) Η αναγκαία πληροφοριακή οργάνωση για την υποστήριξη του σετ Στοιχείων, Νίκος Τσώλης
- Σχολιασμός: Άννα Μάινα, Παναγιώτης Γιαννόπουλος
- Συζήτηση (Ερωτήσεις & Απαντήσεις)
Γ’ ΜΕΡΟΣ
Συμπεράσματα: Αναστασία Μπαλασοπούλου, Σπύρος Αποστολόπουλος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤEΣ
Σπύρος Αποστολόπουλος, Διοικητής Νοσοκομείου «Αττικόν»
Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Διοικητής ΚΑΤ
Ισμήνη Βαλσαμή, Υποδιευθύντρια Οικονομικού Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»
Παρασκευή Βρυωνίδου, Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Μαρία Γκόγκα, Προϊσταμένη Τμήματος Χάρτη Υγείας και Π.Φ.Υ. 1ης Υ.ΠΕ.
Εμμανουέλα Ζουρούδη, Νοσηλεύτρια, Διεύθυνση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας, 1ης Υ.ΠΕ.
Άννα Μάινα, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»
Βενιαμίν Μπατής, Αναπληρωτής Διοικητής «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική»
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας 1ης Υ.ΠΕ., π. Διοικήτρια, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»
Αργυρώ Παπαχρήστου, Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»
Άννα Στιβανάκη, Νοσηλεύτρια, Διεύθυνση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας, 1ης Υ.ΠΕ.
Σταύρος Τσαντής, Υποδιοικητής 1ης Υ.ΠΕ.
Δέσποινα Τσατσούλη, Υποδιευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α.«Κωνσταντοπούλειο»
Νίκος Τσώλης, Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Λογισμικού Εφαρμογών Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»
Η ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Διεξαγωγή: 14:00-18:00
Βεργίνα
Περισσότερα
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας και της διευκόλυνσης της καθημερινής εργασίας των ιατρών, η Η.ΔΙ.Κ.Α. έχει προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν σημαντικές βελτιώσεις στην υποδομή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αλλά και της λειτουργικότητας του συστήματος, με στόχο να διευκολύνει τη χρήση του και να ενισχύσει την ταχύτητα απόκρισης. Παράλληλα, εισάγει τη δυνατότητα αυθεντικοποίησης δύο παραγόντων (2FA), προσφέροντας επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κατά την είσοδο στο σύστημα.
Η νέα εφαρμογή διατίθεται σε πιλοτική λειτουργία, σταδιακά σε όλους τους πιστοποιημένους ιατρούς – χρήστες του συστήματος, παράλληλα με τη λειτουργία της τρέχουσας εφαρμογής, προκειμένου να εξοικειωθούν οι ιατροί με το νέο περιβάλλον, μέχρι την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα και την κατάργηση της τρέχουσας εφαρμογής.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Προκειμένου να γίνει η μετάβαση στη νέα Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση με επιτυχία, απαιτείται η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή των ιατρών – χρηστών του συστήματος, στους οποίους απευθύνεται το παρόν Φροντιστήριο.
ΣΚΟΠΟΣ
Στο πλαίσιο της προσέγγισης ανασχεδιασμού που επικεντρώνεται στις ανάγκες του χρήστη, η συμβολή των τελικών χρηστών – ιατρών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
Κατά τη διάρκεια του φροντιστηρίου, θα εξετάσουμε τις βασικές δυνατότητες και λειτουργίες της νέας εφαρμογής, καθώς και τα βήματα που απαιτούνται για τη ρύθμιση και χρήση της αυθεντικοποίησης δύο παραγόντων (2FA).
Η συμμετοχή των ιατρών, η ανταλλαγή απόψεων και η αξιολόγηση της εμπειρίας χρήσης θα συνεισφέρουν στην ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση στο νέο σύστημα και τη διάθεσή στο σύνολο των ιατρών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στο φροντιστήριο αυτό στελέχη της Η.ΔΙ.Κ.Α. και ο Ανάδοχος του συστήματος θα παρουσιάσουν όλες τις λειτουργικότητες της νέας εφαρμογής και τη διαδικασία αυθεντικοποίησης δύο παραγόντων (2FA) κατά την είσοδο στο σύστημα, θα απαντήσουν σε ερωτήματα των ιατρών και θα συλλέξουν τις παρατηρήσεις τους για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Ελπίδα Φωτιάδου
- Διαφοροποιήσεις της νέας από την τρέχουσα εφαρμογή, Γεωργία Τζότα
- Παρουσίαση της νέας Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Γεωργία Τζότα, Γιώργος Γιαντάς, Τάσος Τσολακίδης
- ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – 16:00-16:30
- Διαδικασία αυθεντικοποίησης δύο παραγόντων (2FA) για είσοδο στο σύστημα, Θρασύβουλος Παπαγγελής
- Ερωτήσεις και Ανοιχτή συζήτηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Τάσος Τσολακίδης, Επίκουρος καθηγητής ΠΑΔΑ, Συνεργάτης Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Γεωργία Τζότα, Senior Project Manager, ORACLE Consulting, ORACLE CORPORATION
Θρασύβουλος Παπαγγελής, Business Development Manager, BΥΤΕ Α.Β.Ε.Ε.
Γιώργος Γιαντάς, Solution Manager, OTE Α.Ε.