Στην ομιλία του, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, με θέμα την αναπτυξιακή διάσταση της υγείας, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας την πανδημία με επιτυχία και αποφασιστικότητα και έχοντας ανακτήσει το κύρος της διεθνώς, έχει θέσει τα θεμέλια, ώστε σήμερα η χώρα να αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο επενδυτικό προορισμό στον τομέα της υγείας.
Η Βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η ψηφιακή υγεία, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες είναι οι πέντε τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για τη χώρα, είπε, προκειμένου να αναδειχθεί ως κορυφαίος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή της βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι η αμφίδρομη θετική συσχέτιση μεταξύ επιπέδου υγείας, δαπανών υγείας και οικονομικής ανάπτυξης είναι τεκμηριωμένη με κατηγορηματικό τρόπο από την επιστημονική βιβλιογραφία.
Ο ομιλητής ανέπτυξε τους τρεις τρόπους με τους οποίους η υγεία βοηθά στην οικονομία. Εξήγησε πως η αύξηση του εθνικού εισοδήματος συσχετίζεται με αυξημένες δαπάνες στον υγειονομικό τομέα, καθώς ενισχύονται περαιτέρω οι δυνατότητες δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της υγείας. Η αύξηση των δαπανών υγείας, πρόσθεσε, σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυξάνει τις ευκαιρίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε προγράμματα δημόσιας υγείας, βελτιώνοντας το ΑΕΠ και την παραγωγικότητα και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής διάστασης της υγείας είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών και η στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, υπογράμμισε. Το σύστημα υγείας, πρότεινε ο κ. Κοντοζαμάνης, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαστήρι ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτομιών σε όλο το φάσμα του υγειονομικού τομέα. Μπορούμε επομένως να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, κατέληξε και στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από βασικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη στήριξη της μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον τομέα της υγείας.
– Τη σύσταση Κέντρου Δευτερογενούς Ανάλυσης Δεδομένων Υγείας Καθημερινής Κλινικής Πρακτικής (RWE)
– Τα μητρώα ασθενών και οι αλγόριθμοι συνταγογράφησης που θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού
– Την αξιοποίηση της Ιατρικής Ακριβείας και των Βιοδεικτών
– Την αξιολόγηση ποιότητας και κίνητρα παραγωγικότητας / αποτελεσματικότητας των δομών υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών
– Την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, τη χρήση και αποζημίωση τεχνολογιών και υπηρεσιών
– Την εισαγωγή συμφωνιών διαχείρισης κινδύνου και εισαγωγής καινοτομίας
– Την αποδοτική οικονομική διαχείριση με τελικό στόχο την κατάργηση του μηχανισμού αυτομάτων επιστροφών
– Την ανάδειξη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού
– Τη δημιουργία νέων ευκαιριών για πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και την ανάδειξη της χώρας ως κόμβου του βιοφαρμακευτικού κλάδου
– Την αλληλούχιση του γονιδιώματος του πληθυσμού
Επιδίωξη μέσω της ανάληψης των παραπάνω πρωτοβουλιών είναι, κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης, να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα καταστήσουν την Ελλάδα όχι μόνο ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και κορυφαίο παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή της βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας. Η παγκόσμια κοινότητα των επενδυτών αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους και επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, με αρκετές εταιρείες του κλάδου να έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα.