Μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας: η θέση της Ελλάδας στις εξελίξεις
Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σημαντική και διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων, βαρείας νόσησης και θνητότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζει τη μικροβιακή αντοχή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Το 2021, εκτιμάται ότι 4,7 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν παγκοσμίως λόγω της μικροβιακής αντοχής. Το οικονομικό κόστος στις Η.Π.Α. είναι περίπου 55 δισ. δολάρια τον χρόνο, από τα οποία τα $20 δισ. σχετίζονται με ιατρικό κόστος και τα $35 δισ. με απώλεια παραγωγικότητας.
Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, καθημερινές ιατρικές πράξεις, όπως χειρουργεία ή αντικαρκινικές θεραπείες, θα γίνονταν με αυξημένο κίνδυνο για τους ασθενείς και με μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας.
Νεότερα αντιβιοτικά, δραστικά έναντι πολυανθεκτικών βακτηρίων είναι απαραίτητα, όμως ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων νέων αντιβιοτικών προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο Π.Ο.Υ. όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση -μέσα από την αναθεώρηση της φαρμακευτικής της πολιτικής- προτείνουν πολιτικές επιβράβευσης και δημιουργίας βιώσιμου περιβάλλοντος για τα νεότερα αντιβιοτικά, περιλαμβάνοντας push incentives, pull incentives, αλλά και ευνοϊκά μοντέλα αποζημίωσης στις χώρες.
Προεδρείο: Ηλίας Κυριόπουλος
Ομιλητές
- Andrea Chiarello
- Θεοκλής Ζαούτης
- Νικόλαος Σύψας
- Χαρά Κανή