Ψυχική Υγεία & Στρες στον σύγχρονο κόσμο: προκλήσεις και προτάσεις
Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από ταχύτατους ρυθμούς ζωής, αυξανόμενες επαγγελματικές και κοινωνικές απαιτήσεις, καθώς και την επίδραση τεχνολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην καθημερινότητά μας. Το χρόνιο στρες, οι αγχώδεις διαταραχές και τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης αποτελούν μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία του ατόμου, την κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα. Παράλληλα, η πανδημία COVID-19 ανέδειξε περαιτέρω την ανάγκη για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της ψυχικής υγείας.
Στη συνεδρία αυτή, θα αναλυθούν οι σημαντικότερες προκλήσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και το στρες, προτάσεις για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας (resilience) -δηλαδή της ικανότητας του ατόμου να προσαρμόζεται στις στρεσογόνες συνθήκες. Θα συζητηθούν επίσης αποτελεσματικές πολιτικές παρέμβασης καθώς και η σημασία του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Μέσω της συζήτησης μεταξύ των ειδικών, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη προτάσεων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας και στη μείωση των αρνητικών συνεπειών του στρες, μέσω της προώθησης ενός πιο υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος για την κοινωνία. Θα συζητηθεί, ειδικότερα, ο ρόλος της πολιτικής και της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους καθώς και η άποψη πως η ψυχική υγεία πρέπει να ενταχθεί στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος που να υποστηρίζει την ευημερία των πολιτών με ενσωμάτωσή της σε όλα τα επίπεδα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Προεδρείο: Κυριάκος Σουλιώτης
Ομιλητές:
Μένη Μαλλιώρη, Γεώργιος Χρούσος