Ηλίας Μόσιαλος
LSE Health | Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας, The London School of Economics and Political Science
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και κάτοχος της έδρας Cheng Yu Tung στο London School of Economics and Political Science (LSE). Διευθύνει το LSE Health, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του LSE, και είναι συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από το 2014 έως το 2023 υπηρέτησε ως Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London. Είναι Fellow του Faculty of Public Health, Fellow του Royal College of Physicians του Λονδίνου και Honorary Consultant Δημόσιας Υγείας στο NHS Αγγλίας.
Το ερευνητικό του έργο εστιάζει σε συστήματα και πολιτικές υγείας, με έμφαση στη δημόσια υγεία, τη χρηματοδότηση, την προσβασιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Εστιάζεται επίσης στη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής πολιτικής, την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και τη φροντίδα του καρκίνου. Ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα ενισχύσεων (incentive scheme) Options Market for Antibiotics για την προώθηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στα αντιβιοτικά.
Το 2009, το LSE Health τιμήθηκε με το Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ II για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Queen’s Anniversary Prize). Το 2010, έλαβε το Μετάλλιο Andrija Stampar από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολών Δημόσιας Υγείας. Έχει βραβευτεί με το Baxter Award της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διοίκησης Υγείας (2002, 2007), ενώ το 2021 το βιβλίο του Challenges to Tackling Antimicrobial Resistance (Cambridge University Press, 2020) αναγνωρίστηκε ως Outstanding Academic Title. Το 2022 τιμήθηκε με το Helen Clark Award για τη συμβολή του στην έρευνα της φαρμακευτικής πολιτικής.
Ο Ηλίας Μόσιαλος παρέχει τακτικά συμβουλές σε οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ είναι Senior Fellow στο Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις και οργανισμούς σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Κίνα, η Φινλανδία, η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ρωσία και η Σουηδία.
Το 2017, το British Medical Journal αφιέρωσε άρθρο στο επιστημονικό του έργο, ενώ το 2018, το The Lancet επαίνεσε τη συμβολή του, σημειώνοντας ότι «σπάει τα σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιστημών υγείας». Τον Αύγουστο του 2020, ορίστηκε Επιστημονικός Διευθυντής της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Υγεία, υπό τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Monti, για την επανεξέταση των πολιτικών προτεραιοτήτων υπό το πρίσμα των πανδημιών.
.